4. desember 2010

Vår første foringsplass - NØTTEBERGET
Vellykket fra første dag i Hasselnøttskogen Stjørdal


Utfordrende og spennende spør du meg.  Foringsplassen er organisert sammen med Hans B. Ristad og Bjørn Eide. Det er brukt mye tid på å rekognosere sted for den nye plassen.  Det er mange hensyn å ta og ikke minst de etiske regler for både allmenn ferdsel og fuglenes trivselsfaktor.
Hovedhensikten er omsorg, arts-studie, adferd, fotografering, spenning og naturopplevelser.

At det var fugler i området visste vi fra tidligere, men at det skulle bli storbesøk fra dag 1. var en hyggelig overraskelse.
Nøttebergets besøk idag (1 time)
6 Spettmeis, 12 kjøttmeis, 8 blåmeis, 4 granmeis, 12 dompap, 4 svartmeis, 4 gråsisik, 10 grønnsisik, 2 gulspurv, 3 ekorn. (Tidl sett: 3 nøttekråker, 1 sidensvans, 3 flaggspett, 4 gjerdesmett)







Dette har vi tatt hensyn til i planleggingen og etableringen (kort fortalt)
Adkomstvei.
Ikke for langt å gå med god mulighet for å bære frem for til en egnet matdepot.
Fotoutstyr skal også frem uskadet.
Oppsetting av fototelt evt sted for kamonett, stoler og improviserte stativ.
Bruk av egnet kamotelt må plasseres riktig i forhold til plassens senter for aktivitet. Fra teltet må det være god oversikt over aktivitetsområdet.
Foringsautomater
Det er et 20-talls foringsbrett/automater å få kjøpt i butikkene. Vi har valgt forskjelllige typer for å teste både standard og funksjon.  Bjørn har også laget en hjemmesnekret type som fungerer svært bra. Her er det bare å være kreativ. Mest moro å lage dette selv.
Type for og frø
Her er det mye forskjellig ut å går.  Meiseboller i alle fasonger og ikke minst forskjellige frøblandinger til forskjellige priser.  Vi har i første omgang brukt vanlig solsikkefrø i pose og meiseboller i plastnett.
Det finnes mange gode hjemmeoppskrifter som vi vil teste etter hvert.
Det går i allefall mye mat og da er det vel lønnsomt å kjøpe større kvanta og lagre på foringsplassen. Billigere også.
Tror det går med mye tid til å finne ut hva som er "spiselig" for den ekelte art.  Vi må også være klar over at det finnes andre dyr i skogen som lusker rundt og trenger mat i kulden.
Fotografiske hensyn.
Her er det mere å ta hensyn til enn det man tror.  Bruk av stativ krever god plass og støtte både i og utenfor teltet.
Greiner og kvister må fjernes slik at de ikke dekker for blinkskuddet.  Avstanden fra kamera til "ønskekvisten" må tilpasses. Et stort problem kan være lyset.  Vi valgte å tynne ut litt småskog for å slippe inn vintersola. Da fikk vi skyggeproblemet og måtte ytterligere fjerne noen busker som kastet skygge på fugler i posisjon.
Tips fra erfarne fuglevenner
Vi ønsker tips om både etablering, type for/frø og vedlikehold av foringsplass.  Likeledes like mye om fotografiske løsninger og kanskje også blinde overraskelser vi ikke har tenkt på.
Dette er i allefall spennende og lærerikt.  Vi har planer om flere foringsplasser men i vinter har vi nok med denne på Nøtteberget.


Et godt bevis på akkurat dette med lys og skygge som kan ødelegge gode motiv.
Hovedfunksjonen med foringsplassen er selvfølgelig at denne krabaten for nok mat, men når den er så vakker må minnet foreviges.

Tekst og bilder: Kjell Th. Leinhardt

3 kommentarer:

  1. Dette var litt av an avhandling Tore. Det var bra at responsen ble så stor. Skal ta meg en tur igjen og må vel av erfaring ha med mere solsikkefrø. Spettmeisa roter det utover, og ekornet sitter til det er mett.

    SvarSlett
  2. Den er god. Om du tar med solsikke evt annet så kan du legge igjen inne i teltet. Husk glidelåsen. Meldt snø fremover så vi må vel tråkke opp Nøttestien igjen:-)
    Foringskassa da funket utmerket.

    SvarSlett
  3. Vi har litt tro på dette da..med litt kreativitet blir nok bildene og bakgrunner bedre når vi har fått justert litt i vegetasjonen. Bruk av stativ og støtte vil nok også hjelpe betraktelig.
    Nå gjelder det å holde koken, se, lære og fotografere. Takk for kommentarer.

    SvarSlett