5. mars 2012

DAGENS FUGL NR. 88. STILLITS
Hyggelig var det idag da tre ind av Stillits hannfugl besøkte vår foringsplass på Stokkan vest.  Foringsplassen har nå vært aktiv i ca 2 år og først i dag fant Stillitsen veien til matfatet her i Stjørdal.  De tre individere var hannfugler og det skal presiseres at de ikke var ned på automatene for inntak av for.  De observerte plassen fra toppen på en gråor, tok en æresrunde og forsvart i kjent stil vestover mot fjorden.
STILLITS hannfugl 6.mars 2012

Stillits er en fink.
Hann og hunnfugl praktisk talt like men hunnen mangler det røde og svarte på hodet.  Hodets farger og det gule vingespeilet er iøynefallende.  Lokketonen har gitt fuglen navnet: et klart tydelig stiglitt.  Den lekende og kvitrende sangen kan høres hele året der fuglen har tilhold. Fuglen vil ha åpent landskap med lauvtrær, frukthager og alleer. Den treffes aldri inne i større skogstrekninger.
Redet i lauvtrær og frukttrær.  Redet er bygd av fine kvister, rottrevler, bast og mose fra redetreet, innvendig foret med planteull og hår. Innsektspinn brukes ofte som bindemiddel. 4-6 egg legges i mai. De er lyst blægrønne med mørkebrune og fiolette flekker samlet om den tykke enden.  Ungen fores med insekter.   Der voksne fulgen derimot lever mest av frø og om vinteren også av rognebær.  Stand- og streiffugl.

 300mm/1-2000 sek/f5,6/ISO640


Tekst og foto: Kjell Thore Leinhardt.

2 kommentarer:

  1. Fine bilder av finken. De røde tegningene på hodet skaper et skikkelig blikkfang. Ha en fin kveld videre :)

    SvarSlett
  2. Fine bilder av denne vakre og fargerike fuglen, likte alle.

    Ottar

    SvarSlett