9. mars 2012

DAGENS FUGL NR 89. LIRYPE
Det ble mange gode rypeobservasjoner da jeg på ski brukte en dag i fjellheimen på på  grensa mellom Norge og Sverige. Her finner vakker natur i praktfull vinterdrakt med rypespor mellom kratt og kjærr.
Lirypa holder til litt lavere og beskyttende terreng med fjellskog helst bjørk- og barskog samt på lyng.  Lirype (svensk Dalripa) ligner mye på fjellrypa med skilles best på lyd samt at Lirypa (vinter) har større og grovere nebb.  Klørne er også lysere (hornhvit) mens Fjellrype sort. Mest iøynefallende er at Lirypa (vinter) alltid har hvit tøyle (ikke svart som Fjellrypa).  Vinterdrakt er snøhvit bortsett fra styrefjærene som er svarte unntatt de to midterste som er hvite (nov-mars som anlegges i begynnelsen av sept).  Lirypa har også en vår-sommer og høstdrakt (fargedrakter).


LIRYPE i vinterdrakt

Redet er en grop i bakken foret med gras og blader oftest godt gjemt under busk eller i tett lyng. Egglegging i siste tredjedel av mai.juni. De 6-16 eggene er lyst rustgule med svarte flekker (kan dekke hele overflaten). Føden er om vinteren vesentlig toppskudd fra busker og løvtrær. Standfugl som streifer en del når det er mangel på mat. 


Tekst og foto: Kjell Thore Leinhardt (8.mars 2012)

3 kommentarer: