15. august 2011

DAGENS FUGL NR. 80. TORNSKATE
Svært så interessant å komme over denne varsleren ved Værebukta langs indre Trondheimsfjord Sør-Trøndelag. I dette tilfellet var det 2. ind. nærmere bestemt en hannfugl og en juvenil (1K).

TORNSKATE (Red-backed Shrike) Hannfugl

Litt større enn en spurv. Sitter ofte oppreist og slår stjerten ved uro. Adult hannfugl har lyst brunrosa bryst og ingen vatring på sidene. Strupe hvit. Isse lyst askegrå og rygg rødbrun. Bred svart øyestripe (bandittmaske) og ofte en hvit bord over denne og i pannen. Stjert svart med hvite sider. Hermer ofte andre fuglers sang.

TORNSKATE (juvenil 1K)

Solelskende sommergjest som overvintrer i tropisk Afrika og ruturnerer i mai. Insektspesialist. Enkelte hamstrer mat ved å spidde overskuddsføde på torner. Redet bygges som regel i tornebusk 1-2m over bakken. Egglegging først i mai. De 5-7 eggene er fløtefarget med grænn eller rød antydning. Flekkene er olivenbrune og gråfiolette eller rosa og gråblå. Ungene forlater redet etter 12-15 dager men fores av foreldrene i lang tid. Lever av insekter, men også mus og fugleunger. Høsttrekket allerede i august.
Tekst og foto: Kjell Th. Leinhardt (Værebukta S-Trlag)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar