7. januar 2011

HASSELNØTT SPESIALISTEN
Nøttekråka (underarten sibirnøttekråke) bærer sitt navn med rette. Idag var vi vitne til at den finner igjen sine nøttedepot selv under tykt snødekke. I Stjørdal har vi nå ca 40 cm snø i skogen og dette er intet problem for Nøttekråka som er avhengig av å finne sine hamstrede nøttedeponier.
Med stor presisjon flytter den seg lydløst fra trær og ned til bakken hvor den graver unna snø med sitt lange og spisse nebb.  Så fyller den nebb og strupe med hasselnøtter og finner en grenstamme hvor den fester nøtta mellom tærne og starter knusing ved hjelp av nebbspissen. Det er helt fantastisk å se den sjonglere med disse små hasselnøttene. Kjernen smaker sikker godt mens det todelte nøtteskallet faller på bakken.
Merk!
Sikre kilder opplyser at det er litt uvanlig at underarten Sibirnøttekråke hamstrer og spiser hasselnøtter. Derimot er Sibirnøttekråken den av de to artene som er minst sky. Årsaken kan være nøttenes tilstand i størrelse og mykhet. Denne kråke det er skrevet om her er veldig tillitsfull og tillater en tilnærming på ca 4 m. Det hvite ytterbåndet på stjerten er bredest hos sibirnøttekråka (se bilde 3 overfra). Noe meninger om dette?


Tekst og foto: KTL

2 kommentarer:

  1. Dette var tøffe bilder. Har aldri sett denne annet enn på bilder. Glad for at du deler med oss!

    SvarSlett
  2. Fant bloggen din, da jeg søkte etter info om rødstrupen. Ser ut som en flott blogg du har! Mange flotte bilder.

    Ønsker deg en fin søndag!

    SvarSlett