4. november 2012

DAGENS FUGL NR.100. GJERDESMETT
Norges nest minste fugl og en av Nordens minste står det i fuglebøkene, da er vel det et faktum. Å få sett denne fuglen sittende stille er faktisk helt urå, men overraskende nok dukket den opp da jeg kjørte litt lokkelyd på Stillits. Kamera var ferdig innskutt så da hadde jeg et par sekunder på meg.

GJERDESMETT

Gjerdesmetten er en liten kompakt fugl som lett kjennes igjen på sin svært korte , høyt løftende og strittende stjert. Har et stort litt nedoverbøyd nebb. Drakten er brun med tallrike mørke tverrbånd. Har dessuten en tydelig lys øyenbrynstripe. Kjønnene like. Spiser insekter og edderkoppdyr men også bær og frø om vinteren.
Gjerdesmetten kalles også fuglekonge, gardsmyg, per-nonsmat og tommeliten.
Ungfuglen ligner de voksne. Sitter ofte med halen rett i været og knikser. Smyger imellom kvister og røtter som en liten mus.  Eggene er rent hvite med fine rødbrune prikker. De fleste gjerdesmetter overvintrer men streifer gjerne omkring. Noen drar ut av landet i okt-nov.

Foto: Kjell Thore Leinhardt, Tautra 4.nov 2012


7 kommentarer:

 1. Stemmer med lokkelyden. Holdt selv på å lokke på stillitsen da jeg så den. Den var urolig, og med langlinsa hjemme ble det bare en fin opplevelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har vi et ind på Nøtteberget da og det er jo veldig artig. Den tar frø på vinteren så her har vi muligheter for hyppig besøk. Håper den blir da..

   Slett
 2. fine bilder, synd at lyset er litt hardt.

  SvarSlett
 3. Til tross for vanskelig lys så fikk du noen fine bilder av denne lille urolige fuglen.

  Ottar

  SvarSlett
 4. Nydelig positur på en vanligvis "umulig" modell og tre flotte bilder til tross for vanskelig lys.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for givende kommentarer gutter. Ble litt overrasket selv da den faktisk holdt seg i ro til jeg kom i stilling. Heldig med andre ord. Lykke til med fotograferingen alle sammen.

  SvarSlett