7. april 2012

DAGENS FUGL NR. 91. DVERGMÅKE (Little Gull)
Sjelden gjest på Frosta Nord-Trøndelag idag. Sammen med ca 300 andre måkefugler ble det observert en 2K Dvergmåke på flo sjø idag. Tilgangen på silderogn er for tiden stor slik at måkefuglene samles i større flokker både svømmende og flyvende for å innta næring.


DVERGMÅKE 2K

Dvergmåken, vår minste måke
Svært liten med spinkelt mørkt nebb. I sommerdrakt når den svarte hetten ned i nakken mens vinterdrakten kun har mørk isse og mørk flekk bak øyet (øreflekk). Ungfuglen har svartbrun rygg og isse og svarte stjertbånd. I flukt kjennes den på et mørkt bånd som danne W på vingenes overside.
Dvergmåken er en østlig art som nylig har etablert seg som hekkefugl i Norge.
Dvergmåken er en trekkfugl med vinterkvarter dels i Middelhavet. Vårtrekket starter ultimo mars og den ankommer hekkeplassene i Pasvikdalen i begynnelsen av mai. Lever maritimt om vinteren og inntar småfisk og plankton. Har i de senere årene også hekket i N-Trøndelag (Leksdalsvatnet).Dvergmåke og Fiskemåke

Dvergmåke og Hettemåke

Dvergmåkens (juvenil) W-tegning og svart stjertbånd
Tekst og foto: Kjell Thore Leinhardt (7.april 2012)

3 kommentarer:

 1. Du har fått mange gode bilder av dvergmåka. Bilde nr 7 ble rett og slett knall.

  SvarSlett
 2. Oj, her var mye bra! Slutter det å snø, tar jeg kanskje turen mot Tautra i dag....

  SvarSlett
 3. Her var det mange fine bilder av den flotte dvegmåka, en fugl jeg ikke har sett enda. Likte alle men åpningsbildet synes jeg var ekstra flott!

  Ottar

  SvarSlett