20. mars 2012

KNOPPSVANER PÅ TRØNDELAGSBESØK
Hyggelig var det å få besøk av et par Knoppsvaner på Levanger idag. Trolig var disse først sett i Steinkjer i helga uten den store publisiteten.  Nå altså næringssøkende ved Levangerelvas utløp.  Svaneparet er svært lokkevillig ved bruk av brødmat som kan leveres fra hånd til nebb.  Et vakkert innslag i en ellers for tiden gråvåt Levanger by.


KNOPPSVANE hannfugl

Knoppsvanen er svært stor med vingespenn på 200-240cm. Hvit drakt, lang hals og lite hode. Nebb oransjerødt med fremtredende svart knøl i pannen. Trusselstillingen diagnostisk med vingene reist som seil og hodet senket ned mot ryggen.  Hannens nebbknøl er noe større en hunnens. Likeledes er hannens nebb noe mer oransjerødt.
Egglegging i april-mai. De 5-9 eggene er grågrønne. Ruges vesentlig av hunnen i 35 dager. Fredet hele året.Knoppsvane-par. Hannen i front.

Tekst og foto: Kjell Thore Leinhardt (Levanger 20.mars 2012)

3 kommentarer:

  1. Flotte bilder av majestetiske fugler!:-)
    Trodde ikke det var så vanlig med knoppsvaner så langt nord som Levanger? Er det også gjort hekkefunn i området? Dette svaneparet synes utifra farge på nebb å være forholdsvis unge...

    SvarSlett
  2. I just found your blog and want to say thank you ! It is really nice post thanks for sharing and just keep up the good work !


    greenbaypackers | philadelphiaeagles| pittsburghsteelers|newyorkgiants    SvarSlett