8. mai 2011

GULBEINSNIPE gjester Fiborgtangen
Populær "amerikaner" atter engang i N-Trøndelag. Siden torsdag 5.mai har en Gulbeinsnipe gjestet fjærområdet syd for Fiborgtangen. Snipa har delvis hatt opphold i selve bukta og oppetter langs Hotterelva. Førstemann som meldte denne snipa på artsobs var Ole Martin Sætherhaug fra Levanger.

GULBEINSNIPE (Lesser Yellowlegs) Tringa flavipesGulbeinsnipa er tidligere sett i N-Trøndelag pr juni 2006. (kilde: Magne Husby, Åsen).  Den er en nordamerikansk art, men temmelig regelmessig gjest i Europa.  Grovt sett er den lik rødstilk, men er mindre og har påtakelig elegante proporsjoner med lang smal hals, lange vinger og lange sterkt gule bein. Nebbet nesten helt rett, tynt og nesten helt svart.
Skilles fra damsnipe og gluttsnipe i flukt på hvit firkant i overgump som ikke går opp i en kile/spiss på ryggen.


Søndag ettermiddag 8.mai var det mange som tok turen til Fiborgtangen for å få et glimt av snipa.
I tillegg til gulbeinsnipe kunne man også observere gluttsnipe, sædgås, tundragås, rødstilk, tjeld, krikkand og kortnebbgås.  Et vel egnet sted for gode observasjoner.Jon Helle fra Trondheim fikk raskt øye på snipa og da var det bare å forberede fotografering.  Han er en perfeksjonist og nærmet seg snipa med korte langsomme forflytninger. Dette medførte at både gluttsnipa og gulbeinsnipa var uforstyrret i samme posisjon mens han tok bilder i over en time.  Det var også Jon som på denne måte fikk de fine bildene av Egretthegren ved Nesvatnet forrige uke.

Jon Helle
Spenningen på topp. 
Med god innsikt, tålmodighet og teft fikk Jon Helle kommet seg i god dekning med sitt kamera.

Tekst og foto: Kjell Thore LeinhardtIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar