20. januar 2011

PRAKTFULL I TØFF BIOTOP
Praktærfugl blant ca 2000 artsfrender.  Idylliske Straumen i N-Trøndelag byr for tiden på et fantastisk fugleliv med næringssøkende Ærfugler. Årlig dukker det opp et individ med iøynefallende oransjegul nebbknøl, lillarødt nebb, gulrosa bryst og utstikkende trekantede seil på ryggen. Vi snakker om en Praktærfugl (adult, hannfugl). De ca 2000 andre ærfuglene er også et vakkert syn med hannfugl med grønne nakkesider(praktdrakt) og hunnfugl i brun tverrvatret fjærdrakt med hvite speil.Praktærfugl (adult hannfugl)
  Fotografert ca 150 meter nordøst for brua.
(Brennvidde 400, f5,6, exptid 1/500, ISO 600)


ÆRFUGL (adult hann)
320/f6,3/1/250/ISO 640
Ærfugl er totalfredet i Norge (med visse unntak). Den er en marin dykkand som kan dykke inntil 30m dypt og et dykk kan vare i fra 30sek til 1,5 min.
Kroppslengden er på gjennomsnitt 58 cm og er noe større en Stokkand. Den veier i gj.snitt 2,2 kg og hannen er større en hunnfugl.Ærfuglhannen er den eneste andefuglen i norsk fauna som har hvit rygg og sort buk.
Ærfugl som er gode dykkere spiser bunndyr, blåskjell, sjøstjerner, krabber og kråkeboller.
Matbehovet er stort. En voksen fugl spiser inntil 555 kcal pr dag som tilsvarer 1/4 av behovet til en voksen person.

Straumen er den nest sterkeste tidevannsstrømmen i Norge. Den forbinder Borgenfjorden med resten av Trondheimsfjorden.


Søk og funn av praktærfuglen ble foretatt sammen med fuglevenn og medobservatør Hans B. Ristad (Stjørdal)Tekst og foto: KTL

2 kommentarer:

 1. Straumen er virkelig en drøm for ornitologer og fuglefotografer!

  Jeg har selv vært på leting etter praktærfuglen helt siden jeg flyttet til Steinkjer, men har aldri hatt flaksen helt med meg. Har sett den gjennom et teleskop i Børgin, og fått bilde av en 2K hann.

  Var en lang tur idag, og hadde store forhåpninger. Folk hadde jo sett den hver dag denne uka. Men nei, vi fant den ikke.

  Heldigvis er det mange vakre ærfugler å ta bilder av :)

  Knut Børge

  SvarSlett
 2. Hei Knut Børge
  Håper du får tak i den neste gang. Den er nok ikke langt unna. Vi var vel heldig som fikk timet den den der og da mens sola tittet frem. Kanskje dukker det opp en hunnfugl også. Lykke til med blogg og birdwatching.

  SvarSlett