22. desember 2010

DAGENS FUGL NR. 64 FOSSEKALL

FOSSEKALL - White throuted dipper
Turen idag gikk til Byavatnet og Øra i Levanger kommune.  Det var duket for studie av Fossekall i 18 minusgrader. Team Leinhardt/Ristad/Lindgren var godt utrustet både med vinterklær og kamerautstyr.  Fra brua og langs bekken fikk vi på nært hold studert Fossekallens akrobatikk i det iskalde vatnet.
2 flotte isbadere viste oss både knebøy, mageplask, dykking, svømming og lavtflyging.
Nasjonalfuglen ble ønsket en riktig GOD JUL.  Den er i allefalll nybadet til Jul.Fossekallen dykker etter insekter og andre vanndyr.  Den er vinterbader og kan svømme på overflaten dypt nedsunket. Bruntonet/brunsvart fjærdrakt med stor hvitt smekkparti. Kraftige bein og kort stjert. Merk! hvitt øyelokk!. Strak flukt med svirrende raske slag med avrundete vinger. Knikser ofte når den sitter. Svømmer under vannet med vingene og kan spasere på bunnen.
Fossekallen sett med Hans B. Ristads objektiv

Fossekall i flukt.  Foto: Hans B. Ristad

Fossekall ned for dykk. Foto: Hans B. Ristad

Fossekall i vannlek. Foto: Hans B. Ristad

Tekst og foto: KTL

2 kommentarer:

  1. Mange flotte bilder av fossekallen her! Det er en spennende fugl å følge med, ser ut som dere har vært heldige her!

    SvarSlett
  2. Heisann. Vi ble veldig fasinert av denne krabaten så vi hadde underholdning i et par timer. Mandag var de tre i antall men idag bare to? Flott biotop der oppe med mange flotte motiv for den kresne fotograf. Vi fikk også en overflygende Havørn. Sivhøna som tidligere er obs i samme omr var idag ikke å se.
    Artig med det hvite øyelokket da..
    Ha en riktig GOD JUL.

    SvarSlett