16. november 2010

Dagsrapport fra en fuglesafari på Tautra.
Dagen ble egentlig ikke slik jeg hadde tenkt.  Jeg var fulldresset for vinterforhold og så for meg litt av en fotmarsj i djupsnø fram til Fugletårnet.  Neida, Tautra fremstod idag så sommerlig som en trøndersk uke i juli men selvfølgelig uten alle de flotte fugleartene vi hadde registrert i sommer. Jeg trålet hele sørsiden og turen gav meg til de grader gode sommerminner som virket svært så gledelig på sjela.


Mens jeg vandret husket jeg godt de forskjellige plassene jeg tidligere i sommer hadde sett fugler og hvor de ble avfotografert.  Det var noe spesielt å stå ved Sjødammen å tenke tilbake på alle de vakre snipene og brusfuglene som gledet oss daglig i sommer.  Nå var de borte men de vil nok garantert besøke paradiset Tautra neste sommer også.

Mange husker sikker denne posisjonen ved Sjødammen.
 Her var det i grunnen bra med fuglearter i sommer

Store-holmen var fortsatt i grønn sommerdrakt.


Grunnen til at jeg skriver dette blogginlegget er at jeg vil gi et budskap til fuglefolket om at en tur til Tautra alltid er en hyggelig og spennende opplevelse.  Dette er jeg helt sikker på de fleste feltarbeidere vet, men ta gjerne en tur til i fjæra før julestria og ribba tar knekken på dere.
Går man i fjæra kan man også hygge seg med å finne noe "rart".  Tiden er inne for å samle litt røtter og rækved til juledekorasjoner.  Skogen er også rikelig på kongler.
Da er det ingen grunn til at mor skal sitte hjemme.  God tur til Tautra. Ikke glem kikkert og kamera. Kaffen smaker alltid godt på Tautra.

Både Store- og Litleholmen fremstod idag som helt snøfri slik at  kaffe og matpakke kunne fortæres som tidligere på de faste rasteplassene rundt omkring.


Ut mot Litle-holmen og Svaet


Storskarven var på plass på sydspissen av Store-holmen


Skogbukta
Fugletårnet sett fra Store-holmen

Svaet med moloen til og fra Tautra. Veien fra Åsen og helt fram ti Tautra var idag snø- og isfri. Tørt og fint føre.  Alle møteplasser uten snø.Snøfritt rundt Fugletårnet også. 

Inne på Litle-holmen


Måsdammen var som forventet islagt med tynn is. 
Jeg minnes alle de spennende observasjoner her i sommer

Her var det bra med liv i sommer

Jeg befarte også Tautratun, Sørhavna, Klosterruinene, Kuøra, Rødmyra, Molobukta og Åbåten. Også her var det overraskende lite vinter men det er vel slik Tautra fremstår i milde og snøfattige vintre.

Dagens observasjoner:
Gråsisik, Gjerdesmett, Sidensvans, Svarttrost, Gråtrost, Blåmeis, Heipiplerke, Grønnfink, Kråke, Skjære, Linerle, Dompap, Storskarv, Granmeis, Spurvehauk, Toppdykker, Alke(1), Horndykker, Havelle, Svartand, Kvinand, Teist, Sjøorre, Smålom, Ærfugl, Gråhegre, Stokkand og mulig en Islom (veldig usikker, nord for Åbåten).
Tekst og foto: KTL

2 kommentarer:

 1. Flotte bilder fra vakre Tautra!
  Heldig som har en slik plass i nærheten!
  Mange, mange år siden jeg har vært der, men nå ble fristelsen stor til å ta en tur.

  Astrid Kvendbø

  SvarSlett
 2. Anbefales. God tur til Tautra.
  Benytter anl til å ønske deg GOD JUL også.
  Takk for at du titter innom bloggen.

  Kjell Thore

  SvarSlett